Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου είναι αφιερωμένο στη γιορτή της Ευεξίας, στην Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας. Μια γιορτή αφιερωμένη στο ευ ζην, δηλαδή στην καλή ποιότητα ζωής η οποία καθορίζει την υγεία μας, την εμφάνιση μας και φυσικά, τη διάθεση μας, γιατί όταν είμαστε υγιείς και αισθανόμαστε όμορφα με τον εαυτό μας έχουμε καλύτερη διάθεση και μπορούμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας πιο θετικά και πιο αποτελεσματικά.

Το Global Wellness Day (http://www.globalwellnessday.org/) είναι μια μη Κερδοσκοπική Παγκόσμια Ημερίδα εμπνευσμένη από την Τουρκάλα Belgin Aksoy Berkin, καθιερώθηκε στην Τουρκία για πρώτη φορά το 2012 ως η «πρώτη» ημέρα αφιερωμένη στην καλύτερη ζωή και είχε παγκόσμια αποδοχή.

Στις 9 Ιουνίου  2018 θα εορταστεί σε 100 χώρες και 5.000 σημεία ανά τον κόσμο.

Με τη φράση “Μία ημέρα μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή” και μοναδικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, η ξεχωριστή αυτή Παγκόσμια γιορτή είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κόσμου να αγαπήσει και να φροντίσει περισσότερο τον εαυτό του. Η Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας φέτος είναι αφιερωμένη στην ευεξία των παιδιών.

Το να νιώθεις καλά δεν έχει ηλικία! Η ευεξία είναι μια φιλοσοφία που πρέπει να αρχίσει στην παιδική ηλικία του ατόμου και όχι στην ενηλικίωση. Τα παιδιά που γνωρίζουν ότι ζουν καλά δεν γίνονται μόνο πιο επιτυχημένα στη ζωή, αλλά γίνονται και πιο υγιείς ενήλικες σωματικά και ψυχικά και έχουν την ικανότητα να εκφράζονται ελεύθερα στην κοινωνική τους ζωή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια υπέρβαροι ενήλικες, τουλάχιστον 300 εκατομμύρια από αυτούς είναι κλινικά παχύσαρκοι. Σε μόλις 10 χρόνια, ο ΠΟΥ δηλώνει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 40%. Συνολικά, περισσότερα από 41 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών ήταν υπέρβαρα το 2014.

Σκοπός αυτής της ημέρας είναι να αναρωτηθούμε, έστω και για μία μόνο ημέρα «πώς μπορώ να έχω μια πιο υγιεινή και ποιοτική ζωή» και να ενημερωθούμε για τους τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν την απαιτητική και συνήθως ψυχοφθόρα καθημερινότητά μας.  Όχι μόνο για μια ημέρα, αλλά κάθε μέρα!

Φέτος διοργανώνεται στην Ελλάδα για 3η συνεχή χρονιά. Το ραντεβού είναι στις 9 Ιουνίου στην Ανοιχτή Γλυπτοθήκη Διονύσου, υπό την αιγίδα του Δήμου Διονύσου και θα περιέχει  ενημερωτικά και βιωματικά σεμινάρια τα οποία καλύπτουν θέματα όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και οι βασικές αρχές σύνδεσης σωματικής και ψυχικής υγείας. Επίσης στη φετινή γιορτή Ευεξίας θα μπορεί κανείς να δοκιμάσει yoga, Iaido, Aikido, Judo, Muay Thai, Tai Chi, και Qi Gong.

Όλες οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν και η πρόσβαση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Το μεγαλύτερο κανάλι ευεξίας στην Ευρώπη, το Body in Balance (  http://www.bodyinbalance.gr/) που εκπέμπει στο 456 της Cosmote TV, φροντίζοντας καθημερινά  για την σωματική και ψυχική υγεία με εκπομπές πάνω στην αυτοβελτίωση, την άσκηση και τη διατροφή, έχει αναλάβει και φέτος την διοργάνωση και την προβολή του GLOBAL WELLNESS DAY στην Ελλάδα.

Μία αλήθεια και ένα κοινό όραμα που μοιράζεται η ανθρωπότητα, είναι η ανάγκη μας για μια πιο υγιή ζωή, για σωματική, ψυχική και νοητική ισορροπία.

Αγαπώντας περισσότερο τον εαυτό μας, μαθαίνοντας τη σημαίνει ευεξία και υιοθετώντας νέες συνήθειες μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερη ζωή για εμάς και για τους γύρω μας.

Ας ξεκινήσουμε φέτος στις 9 Ιουνίου το δρόμο προς την ευεξία μας, μια ημέρα μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή!

Για να γίνει η Ευεξία (wellness) τρόπος ζωής, το Global Wellness προτείνει τα παρακάτω βήματα:

  1. Περπάτησε 1 ώρα την ημέρα
  2. Πιες περισσότερο νερό
  3. Φάε υγιεινές τροφές
  4. Κάνε μια καλή πράξη
  5. Πάρε δείπνο παρέα με τους αγαπημένους σου
  6. Μην χρησιμοποιείς πλαστικά μπουκάλια
  7. Κοιμήσου στις 10.00 το βράδυ

Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι να εφαρμόσουμε όλα τα βήματα ταυτόχρονα, αλλά να ενσωματώσουμε τουλάχιστον μερικά από αυτά στην καθημερινή μας ζωή σε τακτική βάση.

Για να νιώσει κανείς Ευεξία φυσικά χρειάζονται και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής του, όμως τα παραπάνω βήματα είναι μια καλή αρχή!

Pin It on Pinterest