Η Φυσικοπαθητική ή Φυσική Ιατρική (Naturopathic Medicine) είναι μία ολιστική μέθοδος θεραπείας που καταπολεμά τις παθήσεις που οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής χωρίς χημικά φάρμακα.

Έχει τις ρίζες της στον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη, ο οποίος πρώτος περιέγραψε τον ανθρώπινο οργανισμό σαν ένα ολιστικό συνδυασμό σώματος, πνεύματος και ψυχής που για να είναι υγιής πρέπει να είναι και σε αρμονία με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (φωτιά νερό, αέρας, γη). 

Χρησιμοποιεί αρκετές και διαφορετικές μεθόδους για να ενισχύσει τον άνθρωπο, έτσι ώστε να αποκτήσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας κι αντλεί γνώσεις από την Ομοιοπαθητική, τη Βοτανοθεραπεία, την Αγιουβέρδα, την Κινεζική και την Ιπποκρατική Ιατρική. Μέσω εξατομικευμένης φυσικοπαθητικής διατροφολογίας, νηστιοθεραπείας, φυσικών συμπληρωμάτων, βελονισμού, βιοσυντονισμού,  υδροθεραπείας και θεραπευτικής μάλαξης έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το κάθε ατόμου.

Ο Φυσικοπαθητικός Ιατρός  πρέπει να μελετήσει το άτομο σε επίπεδο σώματος, ψυχής και πνεύματος πριν αρχίσει τη θεραπεία.

Η Φυσικοπαθητική Ιατρική επικεντρώνεται κυρίως σε δύο τομείς – την ενίσχυση της ικανότητας αυτοϊασης του σώματος και τη βελτίωση στον τρόπο ζωής του ατόμου.
Είναι μια ολοκληρωμένη εναλλακτική προσέγγιση που εστιάζει όχι μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας ασθένειας (όπως γίνεται κατά κανόνα στη συμβατική ιατρική), αλλά και των βαθύτερων αιτίων που την προκαλούν. 

O απώτερος στόχος της φυσικοπαθητικής είναι η πρόληψη των παθήσεων μέσω της εκπαίδευσης του ασθενούς. Η φυσικοπαθητική δεν έχει μια θαυματουργή λύση. Είναι μια εκπαιδευτική μορφή ιατρικής. Ο φυσικοπαθητικός εκπαιδεύει τους ασθενείς βήμα-βήμα ως προς το συνολικό τρόπο ζωής και διατροφής τους. Τους εξηγεί πως με απλές κινήσεις, όπως είναι η σωστή (και εξατομικευμένη)  διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η άσκηση και ο θετικός τρόπος σκέψης μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία τους και να μείνουν μακριά από ασθένειες.
Η δυσκοιλιότητα, τα δερματικά προβλήματα, οι αλλεργίες, οι τροφικές δυσανεξίες, η υπέρταση, οι ημικρανίες, οι πόνοι στη μέση, οι αϋπνίες, το άγχος, η υπογονιμότητα, ακόμη και η παχυσαρκία, είναι μερικά από τα προβλήματα υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φυσικοπαθητικοί.

Εκτός από τη Βασική Ιατρική Επιστήμη και τη Συμβατική Διαγνωστική ένας  Φυσικοπαθητικός εκπαιδεύεται στα εξής: 

Θεραπευτική Διατροφολογία
Βοτανική Ιατρική
Ομοιοπαθητική
Φυσική Μαιευτική
Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική
Ιπποκρατική Ιατρική
Βελονισμό
Υδροθεραπεία
Φαρμακογνωσία
Ιριδολογία
Ψυχολογική Συμβουλευτική

Αν και βασίζεται σε απλές αρχές, η Φυσικοπαθητική είναι ένα σύνθετο σύστημα θεραπευτικής με μεγάλο αριθμό εργαλείων που όταν συνδυαστούν κατάλληλα μπορούν να απαλλάξουν τον άνθρωπο από χρόνια προβλήματα αλλά και
να ενισχύσουν τον οργανισμό του δρώντας προληπτικά έτσι ώστε να μην αρρωστήσει στο μέλλον.Βασικές αρχές φυσικοπαθητικής

 • Μόνο η φύση θεραπεύει.
 • Η πρόληψη είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε θεραπεία.
 • Αναζητά πάντα την αιτία του προβλήματος υγείας (ασθένειας).
 • Δύο είναι οι αιτίες όλων των ασθενειών: η τοξίνωση και η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών.
 • Αντιμετωπίζει τον ασθενή ολιστικά. Σωματικά – Ψυχικά – Νοητικά.
 • Δεν υπάρχουν ασθένειες. Υπάρχουν μόνο ασθενείς.
 • Δεν ενδιαφέρεται να καταστείλει τα συμπτώματα της ασθένειας.
 • Αντιμετωπίζει και αναζητά πάντα την αιτία της ασθένειας.
 • Ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται διαφορετικά (βάση της μοναδικότητας του).
 • Δέχεται ότι, όταν ένα όργανο ή ένα μέρος του σώματος πάσχει, τότε πάσχει όλο το σώμα του ασθενή.
 • Η ασθένεια είναι αποτέλεσμα της απομάκρυνσης του ανθρώπου από έναν φυσικό και απλό τρόπο ζωής.
 • Ο φυσικοπαθητικός πρέπει να εμπνέει, να μεταδίδει και να εκπαιδεύει τον ασθενή να αναλάβει προσωπική ευθύνη για την υγεία του.
 • Η φυσικοπαθητική επιζητά τη βοήθεια της ιατρικής, όταν η φύση αποτυγχάνει.

Η φυσικοπαθητική είναι αναγνωρισμένη επισήμως σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου και διδάσκεται (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία). Στη χώρα μας η φυσικοπαθητική δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από το κράτος. Για να επιλέξετε τον κατάλληλο φυσικοπαθητικό, ρωτήστε τον σε ποια χώρα και σε ποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει φοιτήσει.

Η φυσικοπαθητική Ιατρική είναι η σύγχρονη Ιπποκρατική Ιατρική.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»
Ιπποκράτης 460-370 π.Χ.

Pin It on Pinterest