Η πρώτη μέρα του Μάη πέρα από ημέρα ορόσημο για τους αγώνες και τα δικαιώματα του εργάτη είναι και μέρα που γιορτάζει η Άνοιξη και η φύση. Λάτρης της φύσης και των λουλουδιών δεν θα μπορούσα να μην προμηθευτώ και εγώ ένα μαγιάτικο στεφάνι για το σπίτι μου. Έτσι από νωρίς βρέθηκα στο Γυαλό  όπου ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, υποδέχεται το Μάη με το καθιερωμένο παζάρι του. Όπως κάθε χρόνο, την ημέρα της Πρωτομαγιάς, οι γυναίκες του Συλλόγου, έστησαν τα ασπροντυμένα τραπέζια τους στο Γιαλό και τα γέμισαν με τα χρώματα και τ΄ αρώματα των λουλουδιασμένων Μάηδων.
Μοναδικά χειροποίητα στεφάνια πλεγμένα με λουλούδια και μυρωδικά της Άνοιξης και στολισμένα με χρωματιστές κορδέλες, προκαλούσαν τους περαστικούς,  ντόπιους και τουρίστες, να πάρουν ένα Μάη για το σπίτι τους.

              

Την παράσταση έκλεψαν τα ανθοστολισμένα Μαγιόξυλα, γι’ αυτό και εγώ φέτος αποφάσισα να μην πάρω στεφάνι αλλά Μαγιόξυλο!
Οι Μάηδες πλέκονται με Αμάραντα ή Προβασόκομπους όπως συνηθίζουν να τα λένε στη Μύκονο και διάφορα φρέσκα μυρωδικά της εποχής, όπως ρίγανη, δυόσμο, δεντρολίβανο και στολίζονται με τριαντάφυλλα, μαργαρίτες, στάχυα, κλαδιά ελιάς ακόμα και κοχύλια.
Το θέαμα ήταν υπέροχο ακόμα και αν δεν είχαμε μια ζεστή λιακάδα σήμερα!

Καλό Μήνα!

 

Pin It on Pinterest